AKRAN ZORBALIĞI

08.01.2020 497

AKRAN ZORBALIĞI

Şiddet, sözlükte karşıt görüşte olanlara, inandırma veya uzlaştırma yerine kaba kuvvet kullanma, duygu ve davranışta aşırılık anlamında kullanılmaktadır (Türk Dil Kurumu, 2005:1866).

Zorbalık;  birbirini tanıyan iki kişi arasında rahatsızlık verici olan ve tekrarlanarak gerçekleşen bir olumsuzluktur (Farrington, 1997). "Zorbalık" kavramı, eğitim içerikli olarak bir öğrenci veya grubun diğerlerine sürekli ve kasıtlı olarak baskın olması biçiminde tarif edilmektedir (Furniss, 2000).

Okulda öğrenciler arasında gerçekleşen zorbalık ve şiddetin altında yatan en önemli neden çocuğun ailesi ve içinde bulunduğu çevredir. Çocuğun çevresinin (mekân ve davranış bakımından) değiştirilmesi halinde onun davranışlarının da değişebileceği söylenebilir(Hoşgörür ve Orhan, 2017)

Yukarıdaki tanımlamalara bakıldığında okullarda şiddetin önlenmesi için idareci, rehberlik servisi, öğretmen ve ailenin işbirliği içinde olması beklenir.

Şiddetin önlenmesi ile ilgili okulumuzda akran zorbalığı ile ilgili pano çalışması yapılmış, tüm sınıflar akran zorbalığı hakkında bilgilendirilmiştir.

Okul Rehber Öğretmeni

Ebru KUTLU